Chickie op a bike

De lente is vroeg begonnen dit jaar en dan heb je soms de mazzol dat je zo af en toe ze ziet rijden, de chickies op a bike. Stoere meiden op een motor en wie had ooit gedacht dat ik er ook 1 was??? Het begon allemaal zo’n 20 jaar geleden.

Ik heb altijd een brommer gehad gelijk vanaf mijn 16e jaar. Het begon met een Honda MT maar die werd al snel ingeruild voor de Puch. Mijn vader zei; als je sneller wilt rijden dan mijn auto ga je je motor rijbewijs halen zoniet dan zorgen dat de brommer weer juist wordt afgesteld. Ik dacht hoe weet die oude man dat toch maar schijnbaar had ik hem ingehaald op weg naar school, niet zo slim.

Als ik nu thuis vertel over deze brommers moeten er al snel plaatjes bij gezocht worden want onze kids kennen alleen de Vespa en Vespa achtige scooters. Als ze zien waar wij in die tijd op reden wordt er al snel gelachen, maar wat waren we stoer in die tijd. Zelf een beetje aan je brommer sleutelen,  doorzichtige bougie kapjes waar je de vonken kon zien, expansie uitlaatje voor extra geluid en een beetje vijlen voor wat meer snelheid. Vraag me af of er nog sleutelaars zijn onder de jeugd of dat ze alles laten doen door het scooterbedrijf???

Na de middelbare school is de brommer verkocht en heb ik een tijdje zonder gedaan. Tot dat een vriend van mij zijn motorrijbewijs ging halen. Ik vond dat zo rete stoer dat ik gelijk mijn vriendin op trommelde en vroeg of ze zin had om mee te gaan lessen. Net als ik vond ze het wel stoer en daar gingen we dan. We namen les in Den Haag en reden met de instructeur mee, motoren op de trailer, naar het parkeerterrein van de Uithof, voor de niet Hagenese dit is de schaatshal van de Den Haag. We hadden een ras hagenees als instructeur. Hij gaf ook les aan de motorbrigade van de Haagse politie dus moet goed zijn toch? We stapte beide op de motor  en kregen instructies om rondjes te rijden op het terrein. Niet aan het gas komen gewoon lekker stationair over het terrein boemelen. We vertrokken met  nog een andere rijder op naar de eerste bocht. Ik had al gezien dat die niet te nemen is met 3 rijders naast elkaar en remde wat af. Mijn vriendin die een stuk zenuwachtiger was dan ik trok haar gas open en reed wijdbeens het terrein af met een schreeuwende instructeur er achter haar aan. Ze werd gevonden in de bosjes en is bij de instructeur achterop terug gereden naar de groep. De schrik zat er echt in en jammer genoeg haakte ze af. Ik wilde het afmaken en een paar maanden later reed ik achter de leswagen met mijn rijbewijs op zak terug naar de rijschool. Ik mocht ook zwaaien naar de andere motorrijders die schijnbaar wisten dat als je achter de wagen rijdt je geslaagd bent. Kan ook zijn dat ze hun duim opstaken omdat ik toen erg lange blonde lokken had die onder de helm vandaan wapperde.

Mijn ex reed geen motor en was ook zeker niet van plan bij een vrouw achter op te gaan zitten. Blijft een dingetje. Ik heb toen maar besloten dat het niet zinvol was een motor aan te schaffen ik had niemand om mee te rijden en mijn werk zat op fietsafstand. Een jaartje later tijdens een trip naar de States heb ik nog wel een stukje Route 66 gereden op een Harley Sportster. Daarna werd het weer stil.

Op mijn 40ste verjaardag werd ik verrast met een Vespa scooter 50km. Ook wel de Holleederscooter genoemd, zwart met bruin zadel. Mijn jongste zoon vond het geweldig en we reden vaak samen naar het strand van Zoetermeer, het Noord Aa, of naar Opa of gewoon een stukje met als doel een lekker ijsje. Ik ging ook vaak met de scooter naar het werk. Zoetermeer – Den Haag een ritje van een half uur a 3 kwartier.  ‘s-Ochtends reed ik door het “oude” Floriade terrein waar de konijntjes nog lekker in het veld zaten en som door laaghangende mist, stil en prachtig om te zien hoe de zon de wereld langzaam wat kleur gaf. Na het Floriade terrein nog een lang stuk langs de A12, het nieuwe ADO stadion en door oud Voorburg zo naar de Schenkkade. Een lekker ritje behalve als het tijd was dat de vliegende mieren het nodig vonden om onder de grond vandaan te komen. Ok je hebt een scherm en helm met vizier maar reken maar dat ze overal zaten bij thuiskomst het leek wel of ik de mierenkoningin was. Na de breuk met mijn ex moesten er keuzes gemaakt worden en 1 daarvan was de scooter verkopen. De scooter vertrok samen met zijn nieuwe eigenaar naar Laakhaven en weer een tijdperk afgesloten.

Als je me zou vragen rij je nog dan zou ik zeggen in gedachten nog altijd wel maar in de real world zit ik alleen nog achterop bij mijn man die een fantastische tourmotor heeft en een geweldige rijder is. Ik geniet als ik bij hem achterop zit maar als ik ze dan zie rijden, de chickies, blijft het zelf kunnen rijden nog steeds kriebelen. Vind het ook nog steeds rete gaaf om te zien. Ik ben niet meer de jongste maar ik heb de blonde lokken nog, hier en daar met wat grijze highlights maar het mag er best nog zijn. Zit niet meer zo strak in mijn vel, wat mijn motorpak wel zou willen, het knelt namelijk wat hier en daar maar nog steeds goed te doen voor een motorchick en denk best dat ik nog heel stoer kan zijn en wat duimpjes kan vangen tijdens de rit. We zijn een mooi stel samen, mijn man en ik, op de stalen ros en we zijn al op heel wat plekken geweest waar je met de auto niet zo snel komt.

De afgelopen jaren  hebben we regelmatig gekeken naar scooters en zo af en toe wat motorlesjes genomen om het rijden weer onder de knie te krijgen. Maar verder zijn we niet gekomen, het zijn op dat moment de keuzes die je maakt. Vorig jaar hebben we samen de motor een dagje laten staan en een Vespa tour gemaakt langs de Vecht. Geweldige dag, heerlijke Thaise lunch in Breukelen en enorm genoten en gelachen op onze 25km Vespaatjes. Dit jaar zeker weer een keer doen. De jongste heeft al gereserveerd bij Mama achterop. Ach weet je gezien de leeftijd wordt het misschien ook wel tijd het stokje door te geven ennnnn dat heb ik, we, dit jaar dan ook gedaan. Onze oudste zoon rijdt sinds een maand op een scootertje en toen hij er mee thuis kwam zei hij tegen mij; Je mag hem wel een keertje lenen hoor Mam. Hoe schattig is dat dan, geweldig. Zo zit hij achterop zo rijdt hij zelf de straat uit.  Hij is er zo wijs mee en krijgt er ook wat meer aandacht door op school en bij het uitgaan. Tja dat ken ik nog wel en gelukkig is dat effect, het hebben van een brommer/motor gebleven. Het zijn dan geen Puchjes, Kreidlers of Tomosjes meer en wordt er zelf niet meer gesleuteld, je wordt nog steeds bekeken als je voorbij rijdt en ja soms zelfs rete stoer gevonden.

Misschien ooit………

De Mazzol!

 

 

 

 

Eén antwoord op “Chickie op a bike”

  1. Dat doet mij denken aan de brommer tijd!
    Zundap was de eerste brommer die ik had, daarna overgestapt naar de Puch, zwart met geel gespoten ster wielen!

    Mooie blog weer en blijf schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *