Row you’re boat

in de jaren ’90 zag ik de film River Wild met Meryl Streep. De film begint dat zij in een roeiboot over het water glijdt als een bootsmannetje op de vijver.

Het is me altijd bij gebleven en in sommige films of series zie je het nog wel eens dat op een rivier of meer heerlijk geroeid wordt. En net als bij het motorrijden begint er dan iets te kriebelen. Hier in het Gooi is het geen elite sport zoals Hockey of Tennis maar er zijn wel twee roeiverenigingen, 1 in Weesp en 1 in Naarden.

Bij het fietsen of als we met de auto naar de ijswinkel gaan in Weesp, zie ik ze vaak roeien op de Vecht, stil en geruisloos over het water. Het lijkt me heerlijk!!! Ik roep dat vaak maar soms komt het voor dat je het tegen iemand roept die je gelijk aan het werk zet zoals een vriendin van mij. Ze zei je hebt toch vrij vanmiddag waarom rij je er niet langs. Eerst verzin je dan een heleboel excuses maar uiteindelijk weet je, ze heeft gelijk.

Ik ben niet gelijk die woensmiddag gegaan maar wel dat weekend. De roeivereniging in Weesp zit gevestigd in een groot monumentaal pand wat vroeger diende als zwembad en waar het bad een afgezet deel in de Vecht was. We werden hartelijk ontvangen en ik kon me aanmelden voor 3 proeflessen. Sign me in!! zei ik en zo is het dus gekomen dat ik nu aan het roeien ben.

Eerst maken ze je lekker met prachtig weer en een grote boot met stuurman of vrouw. Ik was rete enthousiast en schreef me gelijk in voor de lessen op zondag. Je bent ongeveer een jaar aan het lessen en dan moet je afroeien. Als je dat haalt mag je daarna bij de vereniging in de weekeinde gebruik maken van een boot of inschrijven bij andere in de boot. De dag van de eerste les, maar gelijk een surprise geen grote boten. Daar lagen 5  C1 bootje. Dat betekent alleen dobberen en flink om je heen kijken of je niet het riet in vaart of crasht met een plezierjachtje, die hebben ze in het Gooi als een “voor er bijtje”.

Het viel niet mee de eerste lessen, balanceren op het water, zorgen dat je boot niet kantelde, leren instappen, leren draaien op het water, uit het riet blijven, dobberen op de golven van de jachten en proberen weer aan te leggen aan de steigers. Maar toch lukte het, nog niet helemaal optimaal en juist maar na 8 lessen nog steeds droog.

Nu wordt het wat kouder maar we roeien nog steeds. Na 8 lessen in een C1 roeien we nu in ploegen. 3 of 4 per boot met een stuurman of vrouw. We maken veel kilometers op het water en het is heerlijk. De juiste slagen hebben we nog niet te pakken maar we varen. Een machtig gevoel. De zondagochtend is een echt uitje geworden. Ik roeien en mijn man lopen van huis naar de roeivereniging. Als ik klaar ben is hij bij mij in de buurt en rijden we daarna naar Weesp voor een lekker bakkie koffie met wat zoets.

De les die ik hiervan leer is niet meer uitstellen. Gewoon doen. Dus mijn volgende project is deze week gerealiseerd…. Nee geen motor maar een zwemkaart voor 12 keer baantjes zwemmen. Ik ga weer zwemmen.  Ik heb een excuus om het niet te doen namelijk het hijsen in een badpak, badmuts en chloorbril maar ik denk dan wie zou mij herkennen in die vermomming, inderdaad niemand…. hoop ik. Bij herkenning heb ik gelukkig een echt excuus, mijn leeftijd en 2 kids op de wereld zetten. Maar dat probleem is het volgende project, beetje afvallen, beetje boel dan, kilootje of 10. Ik heb hiervoor al een PID geschreven (projectplan) met een hele goeie planning, start na Kerst en oud en nieuw, oplevering voor de meivakantie, business case: in een bikini naar Thailand.

De Mazzol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *