Kermis attractie in mijn hoofd

Als kind gingen we  met het gezin regelmatig naar de kermis zodra deze in de stad was. Meestal was dat op het Malieveld of later in het dorp van Zoetermeer. Ik was altijd bang van de “spin”, nu vandaag alleen nog voor het echte beestje maar toen van de attractie. Ik vond ze zo boos kijken.

De rups vond ik leuker, hard in een rondje rijden en dan een tentje over je heen zodat je even in het donker zat. Later hingen we stoer bij de botsautootjes om de jongens aan te moedigen. Mijn vader ging graag mee de attracties in maar mijn moeder niet. Mijn moeder had een andere favoriete attractie en als ik daar aan terug denk dat weet ik bijna zeker dat die attractie nu in mijn hoofd zit. Ik zal het verklappen het was het geldschuivertje.

Mijn moeder keek heel lief naar mijn vader en die gaf dan braaf zijn portemonnee. Ze kocht dan muntjes en kon dan uren lang spelen. Eerst het balkje op de juiste plek plaatsen, muntje in het balkje leggen en dan naar de juiste plek laten rollen zodat het schuivertje, meestal een oranje vrachtwagentje, door dat ene nieuwe muntje 3 of 4 muntjes van de tafel schoof zo het bakje in.

Deze periode van de maand is het kermis in mijn hoofd en zit daar zo’n schuivertje. Ik maak lijstjes bij de vleet en ik streep het ene nog niet af of het volgende staat er alweer. Je kent het wel, de feestmaanden.

Ik heb het idee dat iedereen nog snel even wil afspreken met als resultaat  alle weekeinde staan vol. Nog ff naar de tandarts, winterbandjes plaatsen, motor naar de stalling, lijstjes maken voor de kerst, kerstspullen uitzoeken, toetsweken van de jongens, waar vieren we oud en nieuw, nog 2 verjaardagen vieren, kerstmarkt en diner op school, versiering in de tuin ophangen, kerstkaarten scoren, Kerstborrels op het werk, kerstkadootjes kopen, stappen we nog over naar een nieuwe zorgverzekering, nieuwe vloer leggen op de eerste etage en dan denk je dat je er bent maar dan toch komt er weer een nieuw ” muntje” bij.  Nieuwe kleding kast uitzoeken.  Wel een leuk muntje.

Ik neem gelijk een grotere kast want ben aan het sparen… voor kleding dan 🙂 Ok kast aan de lijst toegevoegd, o ja niet vergeten dat we nog moeten inenten voor onze reis voor volgend jaar. Had ik al een busje geregeld voor de rommelmarkt?? Vergeet je het concert niet volgende week zondag? Nog even een kappertje regelen voor de kerst. Het veldje met muntjes is nu vol maar er komen nog steeds muntjes bij, vergeetmuntjes, nog snel ff doen muntjes, had ik het al gedaan muntjes, dat regel ik wel muntjes en gelukkig ook het val van de tafelmuntjes (als ik weer wat kan afstrepen als het gedaan is).

Ik zal blij zijn als straks in januari de kermis weer verder trekt het land in. Tafel leeg, boom de deur uit, kaartjes in de doos, sportschool in voor het aftrainen van de vele kerstkilo’s en gewoon weer 1 muntje, het wat eten we vanavond muntje.

De Mazzol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *