Winters wit

Code geel!!! we krijgen morgen sneeuw, alle treinen aangepast schema en file alarm. Je zou denken minstens 20 cm sneeuw bij zoveel ophef en alarm maar we hebben het hier over 2 a 3 cm bij 2 graden boven nul.

Vorige week hadden we wat sneeuw. Leuk ik ben gek op sneeuw maar baal dat de NS heel panisch de helft van zijn wagenpark lekker binnen laat staan. 2 treinen per uur en bomvol. Vervolgens kom je 10 minuten te laat aan en roept de conducteur, dames en heren, nog steeds niet gender neutraal, vanwege de sneeuwval zijn we 10 minuten later dan gepland op Utrecht CS. De gehele trein tuurt naar buiten waar werkelijk waar geen vlok te zien is en vraagt zich af in welke snowglobe deze man zich bevind. Bij aankomst in Den Haag, wederom vertraagd en stijf van het staan als een sardientje in een blik, zie je de eerste vlokjes vallen. Het heeft nog zeker 2 uur geduurd voordat er een klein laagje sneeuw op straat lag. Waarom leg je dan het hele land plat vwb openbaar vervoer? Zij zien toch ook op de sneeuwradar dat de sneeuw pas in de middag wordt verwacht?

Die avond, toen er wat meer lag, wel ff lekker een rondje gelopen met man en zoon en de nodige sneeuwballen gegooid.

Vandaag werden er dus weer hevige sneeuwbuien verwacht met wel 8cm sneeuw. Toe maar. Gisteravond kwam de NS wederom met de mededeling: morgen rijden er minder treinen. Dus deze ochtend voor vertrek maar even de NS reisplanner gecheckt en ja hoor 2 treinen in het uur en beide om iets voor half 8 en anders pas weer na een uur wachten. Als een speer vloog ik door de badkamer naar mijn kast naar de keuken en met cracker en tas in de hand naar de voordeur. Ik stond op tijd buiten en wederom geen vlok te zien. In Zeeland was er wat gevallen maar de randstad kurkdroog. Daar gaan we weer geen sneeuw geen trein en een perron vol mensen.

Op Utrecht werd schijnbaar een hardloopwedstrijd georganiseerd. Eerder een stormbaan… Mensen vlogen de trein uit, doken van de trappen, namen een scherpe bocht en verdwenen de tunnel in om de volgende trein, ook 1 in het uur, te halen naar de volgende bestemming. Onderweg veel valpartijen bij het nemen van bochten, brulpartijen OPZIJ-LOOP DOOR!!! en ruzie op de roltrap bij de linksblijvers, mensen die de doorloop voor de haasthebbers blokkeren.

Mijn trein kwam pas over een klein half uurtje en ik hoopte dat de NS weer zo gul was om wat koffie uit te delen. Niks uitdelen gewoon betalen. Best fris op het perron. Mensen zijn chagrijnig, vol onbegrip er is er werkelijk geen 1 die vandaag vrolijk naar zijn werk gaat.

Op het werk was te merken dat vele collega’s de oversteek niet durfde te maken en thuis aan het werk waren. Nee dat zag ik niet aan de vele lege werkplekken in onze kantoortuinen maar aan de vele bananen die nog bij ons fruithoekje lagen. Normaliter zijn deze binnen 5 minuten na aankomst van de fruitboer al verdwenen. De dag zat er weer op en de terugreis was al niet veel beter. Maar 1 trein om 17.00 uur, spits dus en de volgende pas een uur later. Dan maar Proberen die van half 5 te halen. Die was best te doen, tot we bij Gouda rook begonnen te ruiken en we na een half uur zoeken of blussen, geen idee we kregen geen info anders dan dat ze zoekende waren, pas weer vertrokken. Gouda Goverwelle, geen halte waar we zouden moeten stoppen, maar dat deden we wel en weer kijken waar de rook vandaan kwam. Toch maar weer doorrijden. Je zou zeggen dan zit je een beetje op “hete” kolen is er brand of niet? Wat er in ieder geval niet is is sneeuw.

Om 19.00 uur thuis en daar zijn ze, de eerste vlokken, boven nul en blijven niet liggen. Kan iemand mij vertellen hoe het mogelijk is dat de hele randstad ontregeld is door NS en de berichten “ga niet de weg op ivm file leed of sneeuw” en vervolgens blijkt dat er niets aan de hand is???? Ik had gehoopt dat we met de huidige techniek, buienradars, satellieten en andere meetapparatuur toch wel wat nauwkeuriger kunnen aangeven waar wanneer de sneeuw valt en hoe laat. En ik ga je verklappen de sneeuwradar is erg betrouwbaar. Dus geachte NS en verkeersregelaars gaarne eerst je app checken voordat je het land plat gooit!!!

De Mazzol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *