Een prachtige vrouw

We waren net thuis van vakantie. Het was het eerste appje wat ik kreeg. Kan toch niet waar zijn dacht ik nog ik sprak u 2 weken geleden nog vlak voor vertrek en spraken af na de vakantie bij mijn vader op bezoek te gaan, het was te laat het stond echt in het appje u was vredig ingeslapen.

Druk bezig met de voorbereiding voor onze vakantie, onze trip naar Thailand. Mijn man vroeg doen we dit jaar een feest als je 50 wordt??? Bij de gedachte aan deze leeftijd springen de rimpels spontaan in mijn gezicht. Vind het ook geen leuke leeftijd en het is zeker niet het nieuwe 40!. Wat een onzin vind ik dat het zou een kreet van Emile Ratelband kunnen zijn. Ik ben 70 maar op mijn paspoort wil ik 38 hebben staan. Alsof niemand ziet dat je bejaard aan het worden ben??? Kun je geestelijk nog wel jong zijn en je jong voelen maar iedereen ziet dat je 70 bent. Maar goed ik wil dus geen feest met het thema 50! Hoera. 

Ik zei dus tegen mijn man, nee hoor laten we het budget steken in een relax vakantie met de kids, alsof dat zo relaxed is 2 pubers , lekker naar de zon en zo min mogelijk doen. Het werd dus Thailand. Weekje aan de kust in Hua Hin en een paar dagen Bangkok en dan weer naar huis. 

Het zou nog maar een paar dagen duren voordat we naar Schiphol zouden gaan toen er een appje van mijn zus binnen kwam. Zij had met onze tante gesproken en mijn tante had verteld dat ze ernstig ziek was maar dat ze er voor gekozen had nog te genieten ipv te laten behandelen. Ze had teveel leed gezien bij haar man en mijn moeder en behandelen zou betekenen weken ziek thuis voor een paar dagen winst. Dat ging ze dus niet doen en koos voor genieten van alles waar nog tijd voor was. Ik heb het appje wel 5x gelezen en kon niet bevatten dat onze tante ziek was. 

Waarom ik het niet kon bevatten is omdat mijn tante gewoon een stoer wijf is. Ze is al dik in de 80 maar onderneemt nog zoveel! Gaat met de dames op stap, bezoekt nog concerten, iedere paar weken een fris coupje bij de kapper en loopt alle verjaardagen van de familie nog af en afstand is dan geen issue. Maar ook als ik terug kijk naar vroeger was het een stoere, gezellige, daar waar alles mag Tante. 

Ze woonde vroeger met mijn oom en 2 neven in Rijswijk. Mijn tante was lekker vlot. Spijkerbroek, leuk hempje en stoer jasje. Ze hield van alle soorten muziek en genoot van alle vrienden en vriendinnen die mijn neven mee naar huis namen. Mijn moeder, altijd wat stijfjes, netjes gekapt en in rok of jurk, kon daar niet mee dealen. Ze zei er niets over maar het was haar wel aan te zien. Hardrock of punk, ratten of cavia’s, gothic of the beatles het gebeurde daar allemaal en alles onder het genot van een Amsterdams uitje, stukje leverworst of blokje kaas. Drinken, je zegt maar wat je lekker vindt en de fles stond de hele avond voor je klaar. Als we naar huis gingen kregen we van haar een tasje mee met leuke dingetjes. Laatst kwam ik zelfs nog een geurpotlood van haar tegen. 

Omdat ze geen tuin hadden huurde mijn Oom en Tante een volkstuintje waar wij vaak naar toe gingen. Eerst liepen we naar mijn Oma en Oom die zaten helemaal achteraan op het terrein. Daar was het wat minder gezellig want die hadden alleen een kas staan , met zure druiven, uitjes en augurken en wat stoeltjes voor de kas. De uitjes en augurkjes gingen mee naar huis waar Oma ze inmaakte, niet zoetzuur maar zuur. Op verjaardag heeft dat menig kaak doen vertrekken en leverde altijd goede zure gezichten op.  Wij meiden gingen liever snel naar mijn Oom en Tante want die hadden een gezellige  blokhut op de tuin. De deur stond altijd open en je liep door een gordijn van gekleurde plastic slierten naar binnen en daar stond ze. Nog voor je kon zeggen Hallo vroeg zij al of je een kopje cup a soep wilde. Net nieuw in die tijd en erg lekker. 

Later in de pubertijd werd het contact minder en verhuisde mijn Oom en Tante naar Zeeland. Ik ben daar 2 keer geweest met mijn ouders. Toen mijn oom overleed kwam mijn Tante weer terug naar Den Haag. Ze vond een leuke flat en kwam weer lekker langs op onze verjaardagen. Ze bracht ook een nieuwe traditie mee, haar verjaardagen werden voortaan gevierd met een brunch of high tea op Kijkduin. Onze Tante vergat nooit iemand zelfs onze kinderen werden op hun verjaardag blij verrast met een kaart en wat inhoud. Als ik aan haar terug denk vergat ze er eigenlijk altijd maar 1 en dat was zij zelf. Ze vroeg nooit om iets of aandacht of hulp ze gaf alleen maar. Ze wilde ook geen kadootjes meer, ze liet haar kleindochters een brievenbus knutselen en daar kon je dan voor een goed doel, meestal dieren, een envelopje posten.

Ik sprak regelmatig met haar af. Dan deden we een bakkie koffie in de stad bij Dudok. Ik vroeg haar dan wat wilt u hebben?? Dan zei ze, wat neem jij?? Ik zei dan bijvoorbeeld een bakje koffie met een citroentaartje. Dan keek ze naar de ober en zei, lekker doet u dat ook maar voor mij. Toen ik man leerde kennen hadden we 1 probleem en dat was een allergie voor katten. Mijn Tante, ook een poezenmens, liet mij weten dat ze voor de oudste poes Cindy met alle liefde wilde zorgen en dat deed ze ook. Toen Cindy ziek werd belde ze me op en wist niet goed wat te doen. Ze bracht Cindy naar de dierenarts waar ze die nacht overleed. Mijn Tante was zo verdrietig en samen huilde we dikke tranen aan de telefoon. Ze heeft zo veel liefde aan Cindy gegeven en ik was haar zo dankbaar dat ik haar in het zonnetje wilde zetten.

We spraken af bij Dudok maar zoals ik al eerder vertelde was zij me voor met haar lieve verschijning. Ze had bloemen en een urntje waar de helft van Cindy in zat de andere helft had zij bewaard. Ik kan nog vele verhalen vertellen over mijn lieve stoere tante, haar aanwezigheid op onze bruiloft, haar stoere reis naar New York helemaal alleen voor een tour langs de Sex in the City opname plekken, de reis alleen naar Australië maar ik wil graag eindigen met de woorden dat ik u zal missen, dat ik van u hou, dat ik u nooit zal vergeten en dat ik u dankbaar ben voor uw liefde voor Cindy, onze kinderen en ons gezin.

Rust zacht lieve lieve Tante Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *